goede-doelen-pitch-blog-340x360

De Goede Doelen Pitch

4 december, 2019 -

De VoorleesExpress 

Door Anouk Gimberg

Twee weken geleden vond de jaarlijkse ‘The Hup Goede Doelen Pitch’ plaats. Na de editie van vorig jaar (waar ik toen niet aan mee heb gedaan) was ik vastberaden om dit jaar wel mee te doen aan dit event. Want zeg nou eerlijk, hoe ontzettend gaaf is het dat we deze mogelijkheid krijgen van The Hup?! Iedereen mag mee doen en elk goed doel is welkom. De bedoeling: iedereen maakt een pitch in de vorm van een filmpje van één minuut. Of iets langer, want iedereen bleek zo enthousiast dat niemand zich heeft gehouden aan de minuut. In dit filmpje pitch je wat jouw goede doel doet en waarom zij die hoofdprijs verdienen. 

Mijn pitch 

Sinds september ben ik vrijwilliger bij de VoorleesExpress en lees ik één keer per week voor bij drie super lieve meisjes, mét een taalachterstand. Ze zijn anderstalig opgevoed en spreken daardoor slecht Nederlands. De oudste gaat nu naar de basisschool en dat is best lastig met een taalachterstand. Voor mij was deelnemen aan de Goede Doelen Pitch meer dan logisch en een uitgelezen kans om deze mooie organisatie een handje te helpen. Ik ben dan ook super trots en blij om te vertellen dat ik met mijn pitch de hoofdprijs heb gewonnen!! Met het fantastische bedrag van €5.000 kunnen we maar liefst 150 Utrechtse gezinnen, die deelnemen aan de VoorleesExpress, een ‘Tas vol Taal’ aanbieden; een tas vol met boekjes en taalspelletjes die de taalontwikkeling stimuleren.  

Waarom de VoorleesExpress? 

Bijna 15% van de jongeren heeft een taalachterstand en heeft daardoor grote moeite met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken. Sinds 2003 is het percentage laaggeletterden in Nederland significant toegenomen van 12% naar 18%. Om te voorkomen dat jongeren en volwassenen laaggeletterd worden, moet je investeren in preventie. Een jong kind is enorm gevoelig voor taal. Als een kind drie jaar is, kun je al zien dat er een groot verschil is in de woordenschat tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen. Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in. Kinderen in Nederland blijken door een achterstand in de taalontwikkeling ongelijke kansen te hebben in het onderwijs. Ze hebben niet dezelfde mogelijkheden op een succesvolle schoolloopbaan, ook al zijn ze even slim. 

Wat doet de VoorleesExpress? 

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Samen met de ouders streven we ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. 

Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. 

Enthousiast geworden? 

Ben jij nou na het lezen van mijn verhaal enthousiast geworden en lijkt het jou ook tof om je in te zetten voor kinderen met een taalachterstand? De VoorleesExpress zit door het hele land dus meld je aan! 

Weeshuis Rhotia Valley

Door Elsemiek Ariëns  

Een droom die werkelijk werd 

Afgelopen zomer vertrok ik met mijn gezin voor twee maanden op reis. Een sabbatical, een droom die 16 jaar geleden ontstond, toen mijn vriend en ik samen een half jaar door Azië reisden, maar die nu werkelijkheid werd. Samen met onze twee zoons van 9 (Finn) en 11 (Sem) hebben we herinneringen gemaakt voor het leven!  

Een bezoek aan een prachtige logde in Tanzania was zeker een van onze hoogtepunten. Deze logde, opgezet door een Nederlands artsen echtpaar, financiert voor een gedeelte het ernaast gelegen weeshuis, Rhotia Valley.  

Tijdens ons verblijf kregen we een rondleiding door de slaapvertrekken waar de kinderen allemaal een plankje hebben met eigen kleding en één knuffel, de stallen met de Hollandse koeien voor de melk, de eigen bakkerij en de groentetuin die ‘s nacht verwoest was door de olifanten die naar voedsel zochten. Als cadeau kochten we kilo’s fruit, aangezien de kinderen dat maar één keer per week krijgen. De jongens voetbalden samen met de kinderen uit het weeshuis tot het donker was en waren na afloop stil van hoe deze kinderen opgroeien zo zonder ouders en met weinig middelen. 

Thuis hadden we al een “Weeshuis”-spaarpot gemaakt en verkochten Sem en Finn speelgoed tijdens Koningsdag om geld in te zamelen. Om op die manier hen te laten beseffen hoe goed wij het hier hebben en dat we iets terug kunnen doen voor een ander.  

Delen bij The Hup 

Elk najaar mogen we als medewerkers van The Hup een goed doel indienen voor de Goede Doelen Pitch. Zodat The Hup enkele mooie projecten, waar medewerkers zich betrokken bij voelen, financieel kan sponsoren. Nadat ik met eigen ogen heb gezien wat voor prachtig werk ze doen in Tanzania, bij Rhotia Valley, hoefde ik daar niet langer over na te denken. Ik maakte een filmpje en werd tijdens een van onze vergaderingen tweede tijdens de stemrondes door collega’s. Wat een prachtig bedrag van 2.500 euro opleverde voor dit weeshuis.  

Stichting Parwin

Door Candice Vaseur 

Vanaf het eerste moment dat ik hoorde dat Solid Professionals een Goede Doelen Pitch organiseerde, wist ik meteen voor welk goed doel ik mij wilde inzetten, namelijk Stichting Parwin. Deze stichting staat dichtbij mij, omdat de moeder van een studiegenoot deze stichting een paar jaar geleden heeft opgezet. 

Stichting Parwin zet zich in voor vluchtelingen in Koerdistan (Syrië & Irak). Ze verzamelen allerlei soorten spullen - maar geen medicatie - gedurende het hele jaar. Denk bijvoorbeeld aan kleding en sportmaterialen. Vervolgens sorteren zij deze spullen in een loods in het oosten van het land en sturen zij een volle vrachtwagen naar Koerdistan. Daar wordt de vrachtwagen opgevangen en de gedoneerde spullen uitgedeeld aan de mensen in nood.  

De lijnen van deze stichting zijn heel kort, waardoor men zeker weet dat hun gedoneerde spullen/geld aankomen. Ook kan men in een andere vorm doneren. Onlangs heeft een kapper bijvoorbeeld in een vluchtelingenkamp zijn kapperskunsten uitgevoerd. Bovendien weet de stichting de juiste plekken te vinden, omdat zij zelf afkomstig zijn uit het gebied.  

Ik was meteen van mening dat zij deze prijs verdienen. Toen ik hoorde dat ik op de derde plaats ben geëindigd was ik natuurlijk enorm blij voor de stichting. Ook zij hebben mij laten weten dat zij in vreugde verkeerden en enorm dankbaar zijn. Daarnaast heb ik vernomen dat zij in maart van het nieuwe jaar terug gaan naar Koerdistan. Dan laten zij ons weten d.m.v. een filmpje hoe de prijs in vreugde in ontvangst is genomen.  

Ga terug